Ulubiony gwiezdnowojenny soundtrack

Twoje ulubione soundtracki to...

The Phantom Menace - John Williams
3
11%
Attack of the Clones - John Williams
1
3%
Revenge of the Sith - John Williams
5
19%
A New Hope - John Williams
2
7%
The Empire Strikes Back - John Williams
8
30%
Return of the Jedi - John Williams
1
3%
The Clone Wars - Kevin Kiner
1
3%
Shadows of the Empire - Joel McNeely
0
Brak głosów
The Force Unleashed - Mark Griskey
1
3%
Knights of the Old Republic I & II - Jeremy Soule, Mark Griskey
4
15%

Razem głosów : 26

Ulubiony gwiezdnowojenny soundtrack

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 15 Maj 2009 13:21

Ustalanie ulubionego utworu Star Wars było wielokrotnie praktykowane... ale co z całymi soundtrackami? Nie pamiętam, żeby była taka ankieta, a to przecież dość ciekawa kwestia – tym bardziej, że poza soundtrackami filmowymi są jeszcze te nagrane dla gier albo całych projektów. Co o nich myślicie? Który jest najlepszy?

Najbardziej utytułowanym zawsze był OST (dla niezorientowanych: skrót od Original Soundtrack) Nowej nadziei, jako że był pierwszy, zmienił muzykę filmową i wprowadził Main Theme. Za najlepszy ogólnie z kolei jest uznawany OST Imperium kontratakuje, zawierający masę interesujących utworów, no i the best of the best, Marsz Imperialny. Soundtracki Ataku klonów i Zemsty Sithów są, moim zdaniem niesłusznie, na szarym końcu. O Wojnach klonów nie wspomnę, bo ja tego poodoo nie uważam nawet za godnego pamiętania, co dopiero słuchania. Źle się robi na samą myśl...

Zaznaczyłem w ankiecie TESB i RotS, jako że te dwa najchętniej słucham ze względu na równy poziom utworów, sporą różnorodność, klimat, mrok itp. itd. Gdybym tak miał wymienić po trzy najlepsze utwory z obu, byłyby to: Asteroid Field, End Title, Battle of Hoth, a z Zemsty Sithów zdecydowanie Anakin’s Betrayal, Battle of the Heroes oraz Main Title & Revenge of the Sith.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Re: Ulubiony gwiezdnowojenny soundtrack

Postprzez Adakus w 15 Maj 2009 15:11

Trudny wybór, szkoda ze tylko dwa mogę wybrać, bo śmiało dodałbym jeszcze z dwa, lub trzy. Choć wszystkie są wyjątkowe, to wybrałem dwa, które najczęściej słucham, czyli:

Revenge of the Sith - John Williams - Najlepszy jeśli chodzi o trylogie, nawet te starsze się nie umywają. Jeśli chodzi o muzykę, to nowa trylogia przewyższa tą starą.

The Force Unleashed - Mark Griskey - Krótki i przyjemny soundtrack. W tej chwili, najczęściej słuchana u mnie muzyka z SW.

Dodatkowo wybrałbym też pozostałe soundtracki z I i II epizodu i muzykę z KotORa oczywiście.
Awatar użytkownika
Adakus

Dołączenie: 02 Mar 2009 23:04
Miejscowość: Silesia

Postprzez Łukasz Wasilewski w 15 Maj 2009 15:32

A ja nie zaglosuje, bo nie lubie takiego ustawiania w konkretne kolejnosci - wszystko zalezy od nastroju w danej chwili. Kazdy z soundtrackow z epizodow I-III ma ciekawe nowe tematy i brzmienia, a z kolei OST z oryginalnej trylogia sa niepowtarzalne, nowatorskie i sa zrodlem ogromnej liczby kultowych motywow.
Awatar użytkownika
Łukasz Wasilewski
redaktor naczelny

Dołączenie: 17 Lut 2009 23:56
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Michał Raburski w 15 Maj 2009 17:44

Ja głosuję na te albumy, na których są moje dwa ulubione utwory - Marsz Imperialny, oraz Darth Maul Theme.
Awatar użytkownika
Michał Raburski
wydawca

Dołączenie: 17 Lut 2009 20:14

Postprzez Brendis w 15 Maj 2009 18:47

Nie było innej opcji niż EV... :) Najbardziej różnorodny, a zarazem najmroczniejszy wg mnie soundtrack z powyższej listy.

No i zaskoczę wszystkich (a może i nie?) - Wojny klonów... Tak, nigdy bym nie pomyślał, że w taki sposób można wykorzystać muzykę Williamsa i z taką gracją wpasować ją do epickich wydarzeń. Ogromne brawa zwłaszcza za pełnometrażowy pilot, ale serial pod względem muzycznym też daje radę.
Awatar użytkownika
Brendis
szef działu marketingu

Dołączenie: 18 Lut 2009 00:02

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 15 Maj 2009 19:00

Ogromne brawa zwłaszcza za pełnometrażowy pilot, ale serial pod względem muzycznym też daje radę.

Jak brzmiała ta melodia, którą śpiewał tamten Ewok, gdy wrzucał drwa pod Hana? Damn, nie mogę sobie przypomnieć...

Sorry, ale dla mnie ta muzyka to koszmar. Nijak się ma do twórczości mistrza Williamsa, jest pełna idiotycznych brzmień, a do tego nie ma w sobie ani krzty klimatu Star Wars. W chwili obecnej Kevin Kiner to dla mnie wróg publiczny numer jeden - nie przebijają go nawet scenarzyści najgłupszych odcinków TCW. W całym serialu miał tylko dwa dobre momenty. D-W-A.
Jako miłośnik etnicznych brzmień i muzyki Beara McCreary'ego, który idealnie stosuje te właśnie brzmienia, po prostu nie mogę ścierpieć, jak ktoś katuje moje uszy takim... takim... aaa, zresztą, szkoda gadać. Jeszcze bym użył paru niecenzuralnych zwrotów i musiałbym się sam zmoderować, heh.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Postprzez Łukasz Wasilewski w 15 Maj 2009 19:08

Juz niedlugo pojawi sie moja recka muzyki z Wojen klonow - wtedy sobie podyskutujecie;)
Awatar użytkownika
Łukasz Wasilewski
redaktor naczelny

Dołączenie: 17 Lut 2009 23:56

Postprzez Jamjumetley w 10 Sie 2009 17:29

Na pierwszym miejscu "The Empire Strikes Back". Muzyka bardzo dynamiczna. Kiedy słyszę niektóre kawałki to dosłownie dostaję gęsiej skórki, choć jakoś nie mam takiego objawu przy Imperial March. Drugi zaznaczony przeze mnie soundtrack to "Attack of the Clones". Gdybym miał wybrać trzeci, wahałbym się między "Return of the Jedi" a "The Phantom Menace". Totalnie do mnie nie przemawia "Revenge of the Sith". Nawet nie potrafię sobie przypomnieć jakiegoś fajnego kawałka. Czasami muzyka wypada dobrze tylko w połączeniu z obrazem.

Co ciekawe, najbardziej cenię te ścieżki o wyraźnie zarysowanym watku miłosnym :) Nie wiem dlaczego.
Awatar użytkownika
Jamjumetley

Dołączenie: 09 Sie 2009 23:49

Postprzez mariuszysko w 11 Sie 2009 18:43

Patrząc na listę do wyboru przychodzi mi na myśl satyczyny (z moich czasów) tytuł pracy maturalnej:
"Kto jest Twoim idolem i dlaczego Lenin?"
mariuszysko

Dołączenie: 02 Kwi 2009 13:30

Postprzez Bart w 18 Lip 2010 17:13

Ciężko mi powiedzieć o ulubionym soundtracku z SW, ba - wybrać garść ulubionych utworów jest niezmiernie trudno.
Tak jak każdy z utworów jest inny, każdy ma ten unikalny klimat, to z całymi soundtrackami jest podobnie. Nie widzę tu odstających jakością, jedynie różnice w klimatach.

Muzyka z Mrocznego Widma, ma wiele naprawdę znakomitych, klimatycznych motywów. Chociażby cały podkład z bitwy o Naboo, niemal legendarny Duel of the Fates, czy wspaniały motyw Anakina. Niejeden raz słuchałem tego wszystkiego, ale chociażby już "składanka" z napisów końcowych nadal mnie urzeka, wciąż łatwo mi przy niej odpływać.
Notabene, jeśli ktoś naprawdę tą muzykę lubi, polecam: http://www.youtube.com/watch?v=Mr1jHBd5upo - piękne wykonanie, niesamowicie żałuję, że nie ma więcej takich nagrań. W sumie, cała ta interpretacja muzyki EpI, to najlepsze, co kiedykolwiek słyszalem.

Atak Klonów - mhm, tak jak dla EpI to Duel of the Fates, tak tu charakterystycznym dla tej części motywem jest Across the Stars. Muzyka spójna, klimatyczna, znakomite motywy "bitewne", jak i szczególnie klimatyczne, wciągające niezwykle, gdy siedzi się po pierwszej przed komputerem ;) Ciężko rzec, najbardziej dla mnie spójny i jednolity soundtrack, może i to go właśnie wyróżnia?

Zemsta Sithów, mistrzostwo dopracowania, Nowa Nadzieja - większość najsłynniejszych dzieł, które słyszał chyba każdy.

Imperium Kontratakuje - ojć, tak jak jest wiele świetnych utworów, to o dziwo ten soundtrack najmniej podchodzi mi jako całość. W przeciwieństwie do Powrotu Jedi - mieszanka wszelkich klimatów i jednoczesna spójność.

Jeśli chodzi o soundtracki z gier - muzyka z KotOR-a II to dla mnie dźwięki dziciństwa szczerze mówiąc : P Uwielbiałem tą grę będąc w podstawówce i spędzałem nad nią niesamowicie wiele czasu. Odświeżenie tej muzyki jakiś czas temu, było niesamowicie przyjemne.
The Force Unleashed? Prosta, dobrze nagrana muzyka. Wiele świetnych ścieżek, dla mnie niczym nie odstają od reszty.

Co zaś się tyczy TCW... no fakt, to zupełnie inny klimat, inny styl. Miejscami zły, miejscami dobry, przyznam, że słuchając tej muzyki czuję nieco inny klimat, ale mnie dosyć... wciąga? Soundtrack jako muzyka sama w sobie, jest okej. Samo TCW mam za na tyle specyficzne, że ta muzyka mi nie przeszkadza.

Głos mimo wszystko na KotOR-a II i TPM, ale... bez przekonania :) Na muzykę ze Star Wars zawsze patrzyłem nieco szerzej, niż na utwory i płyty.
Bart

Dołączenie: 18 Lip 2010 14:18

Powróć do Muzyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość