Ile pieniędzy wydajemy na Star Wars?

Ile pieniędzy wydałeś(aś) do tej pory na Star Wars?

mniej niż 500 zł.
9
47%
500-1000 zł.
2
10%
1000-2000 zł.
1
5%
2000-3000 zł.
0
Brak głosów
3000-4000 zł.
1
5%
4000-5000 zł.
3
15%
5000-10000 zł.
3
15%
10000-20000 zł.
0
Brak głosów
ponad 20.000 zł.
0
Brak głosów

Razem głosów : 19

Re: Ile pieniędzy wydajemy na Star Wars?

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 09 Maj 2009 17:38

Figurek nie kupuję od wielu lat i sądzę, że to idiotyzm, kiedy dorosły facet zapełnia półki kawałkami plastiku. Tym bardziej, że do niczego poza "wyglądaniem" nie służą.

Masz coś do Steve'a Sansweeta? Hehe, on trzyma w garażu "figurkę" za 20.000$ - statuę Dartha Vadera z brązu, dokładniej rzecz ujmując.

The point is - patrzysz na to ze złego punktu widzenia. Co ma dorosłość do zbierania figurek? Moim zdaniem absolutnie nic. Człowiek kolekcjonuje to, co lubi kolekcjonować i jego wiek nie ma tu żadnego znaczenia, o czym, jako fan Star Wars (uważanego za bajkę dla dzieci) powinieneś doskonale wiedzieć. Kolekcjonować da się bowiem wszystko, począwszy od znaczków, skończywszy na, dajmy na to, niewybuchach. Jak myślisz, kto w opini naszego "tolerancyjnego" społeczeństwa zostałby nazwany świrem - facet zbierający "lalki", czy facet zbierający broń? Gwarantuję, że ten pierwszy, choć w rzeczywistości ten drugi ma mocno nie po kolei w głowie. Owszem, to drastyczny przykład, ale doskonale ilustruje podejście, jakiego należy się wystrzegać.

Nie ma żadnego wstydu w zbieraniu figurek. Jeśli się ktoś tego wstydzi, oznacza to, że z tym kimś jest coś nie w porządku - i z ludźmi, którzy czynią presję, by się wstydził, również.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Postprzez Danny w 09 Maj 2009 21:00

Jedi Nadiru Radena napisał(a):The point is - patrzysz na to ze złego punktu widzenia.

Hmm...patrzę na to ze swojego punktu widzenia, czyli nie kolekcjonuję czegoś, co nie jest w jakikolwiek sposób praktyczne dla mnie, np. gry zapewniają mi wielogodzinną i wielokrotną rozrywkę, a takie figurki już nie. Co do zależności wiekowej to być może masz rację. Tylko, że mnie zawsze ten konkretny stuff jakim są figurki kojarzył się wyłącznie z dzieciakami jako punkt docelowy.

Nie twierdziłem, że ktoś się musi czegokolwiek wstydzić. Dla mnie jest to po prostu wyrzucanie kasy w błoto, ale jeśli komuś się przewraca w portfelu i czuje, że uszczęśliwi go zakup figurek, to proszę bardzo.

A o tej "statuetce" Dartha Vadera jak najbardziej słyszałem. Nie mam natomiast talentu do zapamiętywania nazwisk.
Awatar użytkownika
Danny

Dołączenie: 09 Maj 2009 12:35

Postprzez Arkhan w 09 Lis 2009 23:05

Hmm... Mimo, że nie przewraca mi się w portfelu, kolekcjonuje figurki (klonów i szturmowców), i nikt kogo znam nie uważa mnie za dziwaka... Dla mnie np. kupowanie obrazów, jest głupotą, ale każdy zbiera to co che, i co sprawia mu przyjemność.
Awatar użytkownika
Arkhan

Dołączenie: 08 Lis 2009 23:32

Postprzez Krzywy w 11 Lis 2009 22:55

ciężko powiedizeć, strzeliłem na 'oko'.
Jeśli chodzi o wydawanie pieniążków, to 99% to książki, ale ciężko mi przeliczyć. Na pewno jest tego dużo, i co miesiąc, dwa leci kolejne 70zł na najnowszego hardcovera :)
Kolekcji niestety (?) żadnych nie mam, ani kart i innych takich. Powód prosty - gdy się za coś biorę, dążę do wyciśnięcia z tego maksimum i gdybym zaczął zbierać takie pierdołki to bym po prostu już totalnie zbankrutował. Niestety, dzienne studia i brak stałej pracy skutecznie potrafią zniechęcić do wydatków :P niemniej jednak książek sobie nie mam zamiaru odpuszczać - tak samo jak Star Wars Komiks, bo egmont robi ŚWIETNĄ robotę i mają we mnie wiernego czytelnika :) Niestety, jako że jestem już 'na bieżąco' z powieściami, jestem zbyt niecierpliwy aby czekać na kolejne książki po tłumaczeniu. A niestety, gdy mam już je w hardcoverach to finanse nie pozwalają na zakup kopii w języku polskim, dla samego stania na półce (bo po oryginalnej wersji tłumaczenie już by mnie nie porwało, a zawsze jest co czytać spoza SW...)
Awatar użytkownika
Krzywy

Dołączenie: 19 Lip 2009 22:12

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 03 Kwi 2010 14:40

Kurczę, ostatnio podliczyłem sobie moje wydatki na Star Wars i okazało się, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy więcej ciężko zarobionych funduszy przeznaczyłem na... Star Treka :P Poszło na dwa modele Enterprise'ów, jeden Excelsiora i jeszcze na dokładkę pięknie oprawiony plakat z 1701-E, który wisi na ścianie pokoju.

Ostatnio tylko wydałem niecałą setkę na dwie zaległe książki Star Wars i kilkanaście numerów magazynu SW Komiks. Niedobrze, niedobrze - a co gorsza sprzedałem całą kolekcję kart TCG i klocków Lego Star Wars, czyli więcej zarobiłem, niż straciłem na SW. Bardzo niedobrze :( Co ze mnie za fan się robi? :P
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Postprzez Keran w 05 Kwi 2010 13:28

Moje jedyne wydatki na SW przez ostatni rok to "Coruscant Nights III" i "Death Star", oba kupione w ciągu ostatniego miesiąca. To dopiero cienizna - ale zmęczyło mnie to, że Luca$ie nie potrafią powiedzieć "dość", i po dobrym Legacy of the Force nie wzięli na wstrzymanie z wydawaniem książek o stetryczałych bohaterach OT. W ogóle powinni byli powiedzieć "dość" po NEJ.

W każdym razie zmęczyło mnie to na tyle, że zrobiłem sobie przerwę od SW a teraz wracam z postanowieniem, że nie będę tykał książek z filmowymi bohaterami w głównych rolach. Na razie dobrze mi to służy (choć do "Death Star" mam już sporo zastrzeżeń, ale może finał uratuje całość).
Awatar użytkownika
Keran
Mistrz Gry

Dołączenie: 08 Maj 2009 23:41
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Bart w 18 Lip 2010 18:52

Kolekcjonerem jakimś nie jestem, figurki etc. - to nie dla mnie. Świat SW to na pewno moja pasja, ale zbieractwo już nie za bardzo.
No ale, trochę poszło na DVD, lecz przede wszystkim: na gry i książki. Ciężko powiedzieć, abym ganiał za wszystkim co z SW, ale gier i książek troszkę mam, zabawki z dzieciństwa, czy nawet kupowane i teraz :P
Liczyłem raczej na uśrednionych cenach, bo większości już nie pamiętam, ale razem - coś pomiędzy 800, a 1000 złotych. W ciągu ok. 8 lat.
Bart

Dołączenie: 18 Lip 2010 14:18

Postprzez nesta12 w 19 Lip 2010 10:46

Ja tam tylko na książki wydaję.Fajnie by mieć figurkę ale jednak trochę drogie są a ja aż za dużo kasy nie mam ;) A że książki lubie i często czytam to połączyłem dwie rzeczy które lubie - czytam książki z uniwersum GW.
Awatar użytkownika
nesta12

Dołączenie: 19 Mar 2010 18:30

Poprzednia

Powróć do Kolekcjonerstwo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość