Star Wars - The Old Republic

Star Wars - The Old Republic

Postprzez Adakus w 25 Kwi 2009 21:43

Image
Star Wars - The Old Republic - gra mmorg, którego akcja dzieję się 300 lat po akcji w grze KotOR. Gra jest kolejnym podejściem Lucas Arts do rozbudowanych gier sieciowych po średnio udanym Galaxies. Tym razem twórcami jest nie kto inny jak stary znajomy, czyli studio Bioware, który odpowiada za początek serii gier w czasach Starej Republiki.

Oficjalna strona projektu: SWTOR.com

Dziś na oficjalnej, pojawił się kolejny materiał, przybliżający nam świat TORa. Tym razem twórcy opisują nam proces tworzenia planety Ord Mantell w artykule "The Vision for Ord Mantell". Do całości artykułu zapraszam tutaj.

Image Image Image Image
Awatar użytkownika
Adakus

Dołączenie: 02 Mar 2009 23:04
Miejscowość: Silesia

Re: Star Wars - The Old Republic

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 26 Kwi 2009 16:15

Moje podejście do TOR można podsumować w następujący sposób: grafika na nie, pomysł na duże tak, a fabuła... Well, główny wątek fabularny, z kolejną wielką wojną Sithów z Republiką i Jedi, niespecjalnie mi się podoba. Nie miałabym zastrzeżeń, gdyby konflikt trwał dwa-trzy lata, jak Wojna Domowa Jedi lub Wielka Wojna Sithów, ale kilkadziesiąt? Thanks, but no thanks. To nie jest Ziemia ery średniowiecza, ale wysoko stechnicyzowana galaktyka, w której wojny w skali galaktycznej nie mają prawa trwać dekad. Populacja galaktyki po prostu nie miałaby na to sił, tak fizycznych, jak i psychicznych oraz finansowych.

Podoba mi sie za to pomysł z kilkunastoma pełnowymiarowymi wątkami fabularnymi dla każdego z typu bohaterów. to jest coś totalnie nowego w MMO, coś co może przyciągnąć do gry ludzi zazwyczaj siedzących przy singleplayerowych pozycjach np. KotORze. Jednym z takich ludzi jestem ja, heh, więc kto wie? W Galaxies zagrałem parę godzin (wersja trial) i dałem sobie całkiem spokój. To nie dla mnie.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Postprzez Danny w 09 Maj 2009 14:34

Jedi Nadiru Radena napisał(a):wysoko stechnicyzowana galaktyka, w której wojny w skali galaktycznej nie mają prawa trwać dekad. Populacja galaktyki po prostu nie miałaby na to sił, tak fizycznych, jak i psychicznych oraz finansowych.

Myślisz, że te tysiące graczy będzie się zastanawiać nad takimi "detalami"? Tym bardziej, gdy lwia część mmowców spędza po pół doby dziennie (jeśli nie więcej...) i tylko/głównie (niepotrzebne skreślić) nabija exp. zapominając o takim czymś jak rozbudowana fabuła.
Osobiście podziękuję za taką grę i przejdę sobie kolejny raz KotORa. Ewentualnie zrobię następne podejście do KotORa 2.
Ostatnio edytowany przez Danny 09 Maj 2009 14:53, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Danny

Dołączenie: 09 Maj 2009 12:35

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 09 Maj 2009 14:44

Prawdziwi fani będą zainteresowani fabułą - pozostali mnie tak naprawdę nie obchodzą. Niech sobie łażą po świecie i "ekspią", ich sprawa. Byle nie przeszkadzali, a będzie OK.

Zresztą, o ile mnie pamięć nie myli, z taką myślą powstaje ta gra. Inaczej nie wkładaliby tyle sił i pracy w stworzenie pełnowymiarowych wątków fabularnych dla każdej klasy postaci.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Postprzez Michał Raburski w 10 Maj 2009 09:48

Expienie jest już w każdej grze MMO, a nad fabułą z reguły się nie zastanawiano. Gry MMO są oparte o budowanie społeczności - klany, sojusze itp. Ludzi po prostu kręci to, że grają z i przeciwko ludziom, a nie komputerowi. Pojawiające się questy są tym dodatkowym elementem, który ma sprawić, że takie MMO będzie lepsze od tych klasycznych. W przypadku świata Star Wars fabuła i postacie są kluczowym i najważniejszym elementem, który buduje ten świat. Zatem twórcy gry nie mogą sobie pozwolić na zrobienie czegoś wyrwanego z kontekstu, nie mającego nic wspólnego z historią tego świata. jestem pewien, że w tej chwili bez problemu można zrobić grę, która będąc MMO ma ciekawą ścieżkę fabularną. Ja tam chętnie w to zagram.
Awatar użytkownika
Michał Raburski
wydawca

Dołączenie: 17 Lut 2009 20:14

Postprzez Adakus w 13 Cze 2009 00:02

Nowa (zapowiadana) klasa gry jest już oficjalnie przedstawiona, jest to klasa - przemytnik.

Image
Przemytnik
Awatar użytkownika
Adakus

Postprzez Adakus w 20 Cze 2009 09:22

Bioware i ich aktualnie flagowy produkt gra The Old Republic została na tarach E3 w Los Angeles obsypana szeregiem nagród. Spis nagród możemy obejrzeć tutaj.

Niezły wyczyn i to jeszcze przed premierą.
Awatar użytkownika
Adakus

Postprzez Goracyi w 18 Lip 2009 09:46

Graficznie może nie będzie zachwycać ale Video Documentary 3: Voice Over pokazuje, że rozgrywka i strona fabularna będzie dość ciekawa. Trzeba jednak poczekać do końcowego efektu... oraz do momentu kiedy opublikują jak wysoki będzie abonament i czy w ogóle będzie.
Znając twórczość firmy BioWare można się spodziewać świetnej... a nawet rewelacyjnej fabuły ( nie wspominając o Jade Empire eh.... szkoda mówić :)).

Oczekiwania są... nadzieja jest... sceptycyzm także. Pożyjemy zobaczymy.
Awatar użytkownika
Goracyi

Dołączenie: 02 Cze 2009 19:30
Miejscowość: Śrem

Postprzez Tarranth w 23 Sie 2009 13:44

Poniżej daję linki do najnowszego materiału SW:ToR z targów GamesCom 2009 w Kolonii. (materiały zamieszczone na serwisie ign.com)

GamesCom 2009 SW:ToR part1
GamesCom 2009 SW:ToR part2
GamesCom 2009 SW:ToR part3
GamesCom 2009 SW:ToR part4

Byłem sceptycznie nastawiony do niektórych rozwiązań, o których BioWare gadał na lewo i prawo... teraz wiem, że nie były to puste słowa. Polecam obejrzeć nawet jeżeli ktoś nie jest fanem MMO - warto :mrgreen:

PS pewnie za kilka dni ten materiał wejdzie w dobrej jakości na oficjalną stronę ale po co czekać ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EDIT no i proszę, jest i na oficjalnej, w jednym kawałku SW:ToR Developer Walkthrough

EDIT2 ... wysprycili się i na oficjalnej zapodali tylko linki do ign.com, które podałem wyżej ehh :roll:
Tarranth

Dołączenie: 18 Sie 2009 11:09

Postprzez Goracyi w 29 Sie 2009 19:21

Gra mnie coraz bardziej fascynuje chociaż nawet nie wyszła. Przeraża mnie płacenie za grę co miesięcznego haraczu (o czym nie wiadomo do końca ale z czegoś muszą żyć).

Zobaczymy jak to będzie.
Awatar użytkownika
Goracyi

Dołączenie: 02 Cze 2009 19:30
Miejscowość: Śrem

Postprzez Adakus w 29 Sie 2009 22:00

Mnie bardzo fascynuję jak połączą wątki z TORa z wątkami KotORów. Jeszcze nie jestem pewien czy zagram, ale do premiery jeszcze trochę czasu, więc mam dużo czasu do namysłu.
Awatar użytkownika
Adakus

Postprzez Keran w 31 Sie 2009 19:20

goracyi napisał(a):Gra mnie coraz bardziej fascynuje chociaż nawet nie wyszła. Przeraża mnie płacenie za grę co miesięcznego haraczu (o czym nie wiadomo do końca ale z czegoś muszą żyć).

Przy czym BioWare chyba nadal się nie określił w tej sprawie. Może będzie jak z GuildWars - kupujesz grę i za to płacisz, ale nie ma abonamentu? Szczególnie, że wszystkie zapowiedzi sprawiają, że gra zaczyna wyglądać nie jak MMORPG ale KOTOR w którego można grać na co-opie. Co zresztą byłoby słuszne i sympatyczne.
Awatar użytkownika
Keran
Mistrz Gry

Dołączenie: 08 Maj 2009 23:41
Miejscowość: Warszawa

Postprzez sante w 01 Wrz 2009 21:46

Dla mnie wygląda to tak. Mamy dwa rodzaje questów: fabularne gdzie mozna w co-opie przeniesc sie na specjalnie wyznaczone lokacje, gdzie nei ma innych graczy tylko ty i tam dzialasz, nie szkodząc innym w ich wersji zdarzeń. Natomiast drugi rodzaj to questy powszechnie znane z zwykłych mmo, znajdź i zabij coś, a potem coś przynieś. Będzie można masowo z innymi jak w prawdziwym mmo walczyc i klepac mobki, ale bedzie osobna linia fabularna z lokacjami do questow, gdzie nie mozna masowo sie spotkac.

Co do abonamentu, nawet nie ma co się łudzić że go nie będzie. To Star Wars - najbardziej skomercjalizowane uniwersum jakie istnieje, co nie zmienia faktu, ze je lubię :)
Awatar użytkownika
sante

Dołączenie: 12 Sie 2009 22:26

Postprzez Ravven w 02 Wrz 2009 21:56

Fajnie by było, gdyby BioWare nie wprowadził abonamentu, choć wtedy pewnie i cena gry nie byłaby tania. Przy okazji byłby to też potężny krok marketingowy przeciwko konkurencji ("pa, pa" WoW). Jednakże zgadzam się z przedmówcą - szanse, że tak się stanie będą raczej nikłe.

Ciekawie zapowiada się co-op questowanie. Wiecie jaka ilość roboty musi pójść na takie coś? Przecież każdej co-op rozmowy musi być (o ile dobrze liczę) 12 różnych wariantów zależnych od wybranych klas postaci (przy teamie 2 bohaterów), już nie mówiąc o wyborach dokonywanych w trakcie wymiany zdań. Tylko gratulować twórcom wytrwałości i pomysłowości.
Awatar użytkownika
Ravven

Dołączenie: 13 Sie 2009 08:02

Postprzez Jaden Kast w 02 Wrz 2009 22:18

Z tą ceną bym nie przesadzał, mogłaby być i duża - 250 zł, ale gdyby nie było abonamentu, to i tak by się opłacało. Oczywiście zakładając, że gra rzeczywiście będzie bardzo dobra.
Awatar użytkownika
Jaden Kast

Dołączenie: 26 Sie 2009 10:39
Miejscowość: Zabrze

Następna

Powróć do Gry komputerowe i wideo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość