Dark Times / Mroczne czasy (?)

Dark Times / Mroczne czasy (?)

Postprzez SethBahl w 03 Cze 2009 21:27

Image

Krótko - Dark Times będzie w Polsce.

Seria osadzona w czasach (jakże mrocznych) po Zemście Sithów i przed Nową nadzieją. Dramat, rzeź i czarna rozpacz w zasadzie dla wszystkich, którzy nie nazywają się "Palpatine", co oznacza mnóstwo możliwości dla autorów, by dręczyć komiksowe postaci.

Pierwsza miniseria zwala z nóg, podczas lektury drugiej nóż się w kieszeni otwiera. Vector jest znośny. Największym plusem jest chyba Doug Wheatley i jego talent rysunkowy (którego z resztą dane było polskim fanom posmakować w Star Wars Komiks, nie pamiętam którym). Mimo wszystko jestem za. Zastanawia mnie tylko czy Egmont wyda tylko The Path to Nowhere, czy też zaryzykuje, że ludzie kupią drugi zeszyt do kompletu również :>.
Awatar użytkownika
SethBahl

Dołączenie: 18 Mar 2009 18:14
Miejscowość: Gorzów Wlkp.

Re: Dark Times / Mroczne czasy (?)

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 04 Cze 2009 13:30

Well, skoro już zbierać wszystko, to zbierać wszystko... Jak się skuszę na pierwszy tom, to drugi i trzeci w sumie teź kupię. Trzeba odpłacić papcio Lucasowi za lata ściągania komiksów z neta, heh.

Jak powiedział SethBahl - pierwsza część powala, druga woła o pomstę do Mocy, a trzecia jest dobra, ale tylko do połowy, bo ostatni Vector to czysta, odmóżdżająca rozwałka. Wszystko ładnie zrecenzowałem, więc jak ktoś jest ciekaw moich dłuższych wywodów, to zapraszam na TOR albo SWU. Gdzieś tam się pałętają te recki, i niewątpliwie przed premierą DT w Polsce opublikuję je też tutaj. Nic straconego, heh.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Postprzez Adakus w 04 Cze 2009 22:11

Powiedzie mi co wam się nie podoba w serii Paralleles. Bo na mnie komiks raczej dobre wrażenie wywarł, może dlatego ze pokazał moment wykonania rozkazu 66, co należy do moich ulubionych wydarzeń w okresie SW. A później próba przetrwania w niesprzyjających już czasach też jest atutem serii. Mam nadzieje że wątek ten zostanie poprowadzony dalej.
Awatar użytkownika
Adakus

Dołączenie: 02 Mar 2009 23:04
Miejscowość: Silesia

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 05 Cze 2009 12:16

Well, od czego tu zacząć? Idiotyczne zachowanie Jedi, idiotyczne 'walki', w których można ponieść śmierć już po strzale w ramię, dwóch różnych rysowników, którzy w ogóle do siebie nie pasują (czytaj: słaba kreska), pierwszy zeszyt całkowicie odstający kolorystycznie i fabularnie od pozostałych czterech (tak, ten kawałek z Rozkazem 66 był dobry, ale niestety tylko ten), wtórna fabuła, płytcy lub źle zarysowani bohaterowie... Coś jeszcze? Jeśli o czymś zapomniałem, na pewno jest to w mojej recenzji Parallelsów.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 29 Sie 2009 21:47

Coś nikt nie komentuje nowych Mrocznych Czasów... A warto, bo choć Blue Harvest 1 prezentował się tak niespecjalnie, to już jego druga część wymiata. Ponownie czuć w Dark Times klimat pierwszej miniserii tego cyklu i jedyne, czego mogę żałować, to - ponownie, jako że ten sam problem pojawił się przy Drodze donikąd - dużych odstępów pomiędzy poszczególnymi odcinkami. No ale skoro na komiksy wysokiej jakości trzeba czekać dwa razy dłużej niż na pozostałe, to czekanie z pewnością jest stuprocentowo uzasadnione :) Oby tak dalej!
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Postprzez Adakus w 29 Sie 2009 21:58

Akurat dziś przeczytałem dwa numery Dark Times, a konkretnie nr. 13 i 14. Oczywiście bez skazy są rysunki, które same już nadają klimat. Co do fabuły, to ciekawie się rozkręca i coś czuję że dojdzie w przyszłości do konfrontacji w pewnym Mrocznym Lordem. Czekam na kolejny odcinek.
Awatar użytkownika
Adakus

Dołączenie: 02 Mar 2009 23:04
Miejscowość: Silesia

Postprzez Keran w 24 Sty 2010 21:17

Kolejny odcinek Mrocznych Czasów za nami. W jakim cyklu ten tytuł się ukazuje? Bo mam wrażenie, że rzadziej, niż co miesiąc.

W każdym razie - dobrze jest. Rysunki są bardzo przyjemne, wątpliwości Vadera dają radę, załoga Ukelele (nie pamiętam, jak nazywa się ich statek) jest na samym dnie, więc tylko czekać, aż się od niego odbiją (a odbić się muszą, bo to amerykański komiks - space opera a nie neorealizm włoski*).

I tylko z głównym wątkiem mam problem, bo w tym numerze widać już czarno na białym i bez ogródek że to "Yojimbo/Straż przyboczna" Kurosawy w gwiezdnowojennych dekoracjach. Nawet imię jednego z hersztów bandy brzmi cokolwiek z japońska. Formuła "man who killed my master" którą posługuje się H2 też jakoś pobrzmiewa mi tymi klimatami...
To samo w sobie nie jest jeszcze problemem - problemem jest to, że w formie komiksowej też to już było, np w genialnej serii "Usagi yojimbo" Stana Sakai (tam nawet bez zmieniania dekoracji, za to z antropomorficznymi zwierzętami z katanami w łapkach. Warto przeczytać, bo wbrew temu, co można pomyśleć czytając taki opis jest to wyborna rzecz).

Mimo wszystko są tu pewne elementy, których w oryginale nie było, a co za tym idzie - wszystko się jeszcze może zdarzyć. Zresztą, końcówka "The Path to Nowhere" i bezceremonialne pozbycie się Crys udowadniają, że w tej serii wszystko może się zdarzyć.

Także dobrze jest - wypada czytać i nie narzekać.

Co mi przypomina, że jeszcze nie kupiłem egmontowego wydania...

*- Akademia Filmowa w warszawskim kinie Iluzjon - polecam! Tylko w ramach sesji trzeba to zaliczyć egzaminem, i stąd teraz mam w głowie tych biednych Włochów...
Awatar użytkownika
Keran
Mistrz Gry

Dołączenie: 08 Maj 2009 23:41
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 25 Sty 2010 15:29

W jakim cyklu ten tytuł się ukazuje? Bo mam wrażenie, że rzadziej, niż co miesiąc.

Można powiedzieć, że w żadnym cyklu (co najwyżej dwumiesięcznym), bo ze względu na Douga Wheatleya nie da się utrzymać ani jednego deadline'a... Co może nie brzmi fajnie, za to gwarantuje świetne rysunki. Coś za coś :)

Blue Harvest rozwija się z każdym numerem lepiej i lepiej. Trzecia część mocno zagęszcza atmosferę, postacie są coraz mniej jednoznaczne no i, jak dobrze zauważa Krzysiek, pod koniec rzeczywiście wszystko może się wydarzyć. A to w SW bywa rzadkością. A czy fabuła podobna do Yojimbo? Heh, trzymam ten film na dysku od dobrego miesiąca, ale dopiero teraz mam powód, by go obejrzeć nieco szybciej niż resztę moich zasobów serialowo-filmowych ;)
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Powróć do Komiksy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość