The Old Republic - Threat of Peace

The Old Republic - Threat of Peace

Postprzez Keran w 10 Lip 2010 12:45

Trzyczęściowa miniseria komiksowa, promująca mającą się ukazać grę. Nie jestem pewien, czy przypadkiem nie ukazywała się w formie parostronicowyh historyjek na stronie internetowej gry, które teraz ukazują się normalnie w druku. W tym tygodniu ukazał się pierwszy numer i właśnie takie sprawia wrażenie - jakby zebrano kilkanaście krótkich, niezwiązanych ze sobą epizodów.
Krótko mówiąc: efekt jest koszmarny. Pierwsze dwa kadry dają nadzieję - statek lecący nad planetą, narracja mówiąca o wieloletniej wojnie i zniszczeniach, jakie spowodowała, kosmiczna próżnia pełna wypalonych wraków okrętów (jak w Dark Empire).
A potem... Anglojęzyczni fani i antyfani często sięgają po graficzne podobieństwo słów "Sith" i "shit". Ten komiks to to drugie. Shitstorm jakiego dawno nie widziałem. Po pierwsze jest bardzo, bardzo brzydki. Jedna postać na jednej stronie potrafi mieć trzy różne twarze, sylwetki są nieproporcjonalne, jest tu również najgłupiej wyglądający Wookiee w historii EU.
Fabularnie jest jeszcze gorzej. Króciutkie scenki są zbiorem wyświechtanych klisz i tandetnych dialogów. Logika i zdrowy rozsądek zostały zawieszone na kołek, bohaterowie są ciemni jak tabaka w rogu.

Szukam jakiejś obrazowej metafory... Dzieje się tutaj bardzo dużo - negocjacje odciągają uwagę od zdradzieckiego ataku, spanikowana Republika nie wie jak zareagować, Jedi są jeszcze bardziej bezużyteczni niż zwykle. Materiał na wstrząsającą historię? Może. Pamiętacie dwa filmy filmy, które reklamowały grę - napad na świątynię Jedi sprzed roku i bitwa na Alderaanie pokazana parę tygodni temu? Ten komiks sprawia wrażenie, jakby wasz pijany - a może najarany - współlokator z akademika, mające nikłe pojęcie o Gwiezdnych wojnach i ograniczony zasób słów opowiadał wam tamte filmy.

Koszmar.
Awatar użytkownika
Keran
Mistrz Gry

Dołączenie: 08 Maj 2009 23:41
Miejscowość: Warszawa

Re: The Old Republic - Threat of Peace

Postprzez Jedi Nadiru Radena w 11 Lip 2010 11:21

Czytałem pierwszy numer Threat of Peace na bieżąco, kiedy ukazywał się na oficjalnej TORu i choć nie oceniam go tak ostro, jak Keran, to nie da się ukryć - do najlepszych komiksów tego growego tie-ina zaliczyć nie można. Tak w sumie, to nawet nie pamiętam, o czym ten komiks był, tak szybko wyleciał mi z pamięci ;) Może sobie go przypomnę, jak już wydadzą wszystkie Threaty w papierze, ale biorąc pod uwagę tą beznadziejną szatę graficzną i miałkość fabuły, chyba poświęcę czas na coś ciekawszego np. komiksy Buffy The Vampire Slayer :D Też Dark Horse, hehe.
Awatar użytkownika
Jedi Nadiru Radena
redaktor prowadzący

Dołączenie: 01 Mar 2009 19:26
Miejscowość: Jugoslavija

Powróć do Komiksy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość