Zdrada

2012-10-24, 12:00 w Artykuły > Recenzje > Komiksy
Ocena: 3.00
 
 

Na tydzień przed wydarzeniami przedstawionymi w Nowej nadziei koalicja imperialnych oficerów pod przywództwem wielkiego moffa Trachty uznaje, że Palpatine i Darth Vader, jako wyznawcy religii Sithów, nie powinni rządzić Imperium. W czasie gdy Darth Vader wykonuje misję na odległej planecie Dargulla w systemie Kether, Trachta przymierza się do sfinalizowania swoich planów. Niestety pośród jego oficerów zaczynają narastać sprzeczności i konflikty...

Sithowie. Jak wiemy z Mrocznego widma, dwóch ich zawsze jest: uczeń i mistrz. A ilu jest żądnych władzy admirałów, gubernatorów i wielkich moffów w strukturach potężnego Imperium Galaktycznego? Setki? Tysiące? Nie dziwi więc, że od czasu do czasu zawiązywały się spiski na życie Imperatora. Najstarszym przykładem zamachu na Palpatine’a jest bodajże historia z gry komputerowej TIE Fighter z 1993 roku, z wielkim admirałem Zaarinem w roli głównego konspiratora. Tamta opowieść, przyznam, bardzo mi się podobała, więc można powiedzieć, że mam sentyment do imperialnych konspiracji. Z kolei dziewięć lat temu, parę miesięcy po premierze Ataku klonów, na rynku ukazał się nowy długodystansowy cykl komiksowy o prostym tytule Empire. I od czego się on zaczął? Od czteroodcinkowej fabuły skonstruowanej właśnie wokół spisku, który miał pozbawić Imperatora życia i tym samym władzy. Komiks ten trafił także do Polski, pod postacią trzeciego w 2011 roku numeru Wydania Specjalnego magazynu Star Wars Komiks.

Zgodnie z opisem, który widzicie u wstępu recenzji, liderem "nowych" buntowników jest niejaki wielki moff Trachta. Ale czy bycie liderem jest równoznaczne z odgrywaniem kluczowej roli w spisku? Okazuje się, że nie do końca. To jedna z największych zalet Zdrady kiedy sądzimy, że wszystko jest już jasne, wątki układają się wzdłuż oklepanych, nudnych schematów i nic nie może nas zaskoczyć, nagle sytuacja obraca się o trzysta sześćdziesiąt stopni. Cała warstwa fabularna jest siłą Zdrady, mimo zastosowania przez autorów starego chwytu z wysłaniem Vadera na misję, która jest w istocie testem lojalności zafundowanym mu przez Imperatora. Siłę tę umacniają dobrze nakreślone postacie i skomplikowane relacje pomiędzy nimi. Trachta, jego współspiskowcy, wreszcie Darth Vader każdy ma swoją głębię, a i żaden z pomniejszych bohaterów nie jest jakimś byle "zapychaczem miejsca", o którym zapomina się w parę sekund po skończeniu lektury. Z jednym, wszakże, wyjątkiem: Boba Fett. Nie odgrywa w komiksie żadnej roli. Jest ale czemu? Bo jeden z twórców Zdrady miał taki kaprys? Nie mam najbledszego pojęcia, po co się znalazł w komiksie.

Jeśli czytacie wydawany także w Polsce cykl Mroczne czasy, to pewnie kojarzycie stosowaną tam technikę uwidaczniania uczuć Dartha Vadera poprzez retrospekcje sięgające czasów, gdy był jeszcze niewolnikiem albo padawanem Jedi. W 2002 roku była to nowa zagrywka (szczególnie w kontekście niedawno wypuszczonego Epizodu II), ale nawet i teraz robi bardzo pozytywne wrażenie. A jest stosowana przez scenarzystę Scotta Allie przez całą długość komiksu, nadając Vaderowi charakteru postaci momentami targanej emocjami i trochę niepewnej swoich poczynań. Mroczny Lord Sithów wydaje się przez to bardziej ludzki przy czym zastrzegam, że może to być dla niektórych osób poważna wada. Bądź co bądź w Nowej nadziei Darth Vader wydaje się być twardy jak durastal, z której ma zbudowaną zbroję, i nic nie wskazuje na to, by tydzień wcześniej było inaczej.

W przypadku rysunków, których autorem jest Ryan Benjamin, muszę być trochę mniej wyrozumiały. O ile poszczególne pomieszczenia, czy z rzadka pojawiające się pojazdy, są perfekcyjne, o tyle aparycja postaci, a zwłaszcza wygląd hełmów szturmowców, napawają mnie wątpliwościami, czy to aby na pewno te same Gwiezdne wojny, które znam z Klasycznej Trylogii. Maska Dartha Vadera chwilami ociera się o autoparodię, twarz Imperatora to zaś jedna wielka pomyłka. Identyczny zarzut mogę przedstawić rysunkom pozostałych bohaterów, którzy pojawili się w którymś z filmów a i oryginalne postacie, stworzone na potrzeby Zdrady, też piękne nie są. Fatalne wrażenie ratują nieznacznie niektóre gesty, dobrze oddające emocje i uczucia różnych moffów, kapitanów i admirałów. Ale to o wiele za mało, by po lekturze ktokolwiek chciał przekartkować komiks wyłącznie dla jego walorów wizualnych.

Jeśli czytelnik oczekuje od powieści graficznych wyłącznie efekciarstwa, wspaniałych kolorów i fotorealistycznych rysunków, od Zdrady ucieknie z krzykiem i pewnie jeszcze będzie miał traumę po wzięciu jej do rąk. Z drugiej strony jeśli świetna fabuła, sensownie poprowadzone wątki i inteligentnie rozpisane postacie są pokazane za pomocą kreski wywołującej na twarzy podobny skurcz, jak wypicie soku z cytryny, też nie jest za dobrze. A taka jest właśnie Zdrada. Fabuła wzbija ją w powietrze, a rysunki ciągną w dół w konsekwencji komiks jest "tylko" dobry. Szkoda, bo z dobrym rysownikiem na pokładzie mógł z tego wyjść jeden z najlepszych komiksów Star Wars w historii.

Ogólna ocena: 7/10
Fabuła: 9/10
Klimat: 6/10
Rysunki: 3/10
Kolory: 7/10

 

Twoja ocena:12345
Aby dodać ocene musisz być zalogowany!
linia

ZOBACZ RÓWNIEŻ

linia

DODAJ KOMENTARZ

Twój pseudonim*:
Treść komentarza*:
Przepisz tekst z obrazka*:token
linia

WSZYSTKIE KOMENTARZE

Adakus   |  2012-11-16, 16:58

"Mroczne imperium" ma swój urok i klimat właśnie dzięki takim rysunkom, mnie pasują.

Stele   |  2012-10-26, 15:17

Ja nie zdzierżyłem radyjka Dark Empire i po jedynce przeczytałem sobie resztę ponownie w wersji komiksowej. :P

Zmotywowany recenzją przeczytałem też wczoraj te empajery 1-4, bo nie wiem czy kiedykolwiek to robiłem. Do rysunków wiele nie mam. Już pewne elementy w Ghost Prison mnie bardziej drażniły. Fabuła jednak nie powala. Kolejny słabo zrealizowany zamach na Palpiego z ciotnowatym, blackmanowym ,Vaderem.

Jedi Nadiru Radena   |  2012-10-26, 13:32

Nie da się ukryć, że rysunki to kwestia gustu - jak dla mnie te w "Zdradzie" są ohydne ;) Ale tu i tak są jeszcze znośne, w porównaniu do "Dark Empire" i jego kontynuacji. To właśnie z powodu rysunków nigdy tych komiksów nie przeczytałem i nie zamierzam przeczytać - wystarczają mi streszczenia z przewodników i audycja radiowa ;)

Kjorn   |  2012-10-24, 18:36

Oj tam gadasz o rysunkach. Pasowały idealnie do fabuły, uwypuklając klimat całej historii. Jak dla mnie, jest to jeden z najlepszych komiksów opublikowanych w periodyku, ewidentnie wzorowany na historii jednego z zamachów na Hitlera. Polecam w tym momencie obejrzeć "Walkirię" z Tomem Cruisem. A scena gdy twi'lekanka podrywa szturmowca - bezbłędne <3

 
Otwarte Mistrzostwa Polski SW LCG by Teokrata

"Star Wars" w tym tygodniu by Cathia

Starwarsowa spuścizna Dark Horse Comics by NLoriel

Czy chciałbym zostać Sithem? by Darth Kamil

Wpadki w "Star Wars" - 'Zemsta Sithów" by Marik

Powrót Star Wars Extreme! by Teokrata

Czy nie za wcześnie na żałobę po "Star W... by Mando

Znamy datę premiery "Star Wars: Rebelian... by Sosna

Birth of the Sith by Sosna

Steampunk stormtrooper by Sosna

Steampunk C-3PO & R2-D2 by Sosna

Yoda kontra Sidious by Sosna

Największe skupisko Ciemnej Strony by Sosna

Powrót Windu by Sosna

Revan by Sosna

Maris Brood by Sosna

Million Dolla Troopa by Sosna

Darth Maul by Sosna

Rękojeść miecza świetlnego Galen Marek... by Sosna

Sith Mr. Bean by Sosna

I Love Star Wars by Sosna

Darth Tyrannus by Sosna

Śmierć Siraka by Sosna

Irytująca młodzież "Star Wars" by Darth Dreed

The Clone Wars #6 - Głos Redakcji by Darth Dreed

Duchy Anakina i Padme by Padme 21

Znajdź różnicę: Joachim Loew i Tom Cruis... by KR

Kryształy adegańskie na Ilum by Grucha

Socjologiczna klasyfikacja fandomu by Hagorath

Nowości "Star Wars" 23-29 czerwca by Makavelli

Nekrolog "Gwiezdnych wojen" by Frodo

Darth Nihilus by qwert

Zrób pożytek z miecza świetlnego by james 150

Wpadki w "Star Wars" - "Atak klonów" by R2-r

Top 10 sithiańskich artefaktów by darth sauros

Co łączy serie "Star Wars" i "Indiana Jo... by ruda

Opadł kurz: redakcja o Expanded Universe... by Darth_Fantom

Książki "Star Wars": jak czytać, by nie ... by maly619

Koniec Expanded Universe? by Owen Krk

Książki "Star Wars": jak czytać, by nie ... by Microsofciarz

Inkwizytor Sithów by Trench

Dalsze szczegóły dotyczące EVII by Glujo

Dyktatura w odległej galaktyce by Vance Astro

Gatunki z predyspozycjami do Ciemnej Str... by Darth Odinous

Brotherhood of the Sith vs Jedi Order by JediPrzemo

Zasada Dwóch - wypaczenie czy zbawienie?... by JediPrzemo

Ciekawe modele Lego Star Wars by clone troper

Maul: Lockdown by Darth Zabrak

Starwarsowy strój kąpielowy by Kate

The Clone Wars 6x5-7: Dobre intencje by Marik Vao

Ograniczenie czasowe wysyłania postów

Star Wars: Wojny Klonów - Encyklopedia postaci

Rycerze Starej Republiki 3 - fanfic

przycisk: posty nieprzeczytane oraz kanal RSS!!

Kupię / sprzedam stuff SW

Wędkarstwo

[Poznań] Festiwal Fantastyki Pyrkon 2014 [21-23 marca]

Animacje

Co zobaczyliście z SW pod choinką

(allegro) sprzedam komplet Star Wars statki i pojazdy od 1 z

Twórczość Dextera

Fani Star Wars z Leszna i okolic

Wypasione miski Stars Wars

Moje filmiki

Poszukuję

Kim chcielibyście być, gdyby Star Warsy były naprawdę?

Star Wars Combine

Poznajmy się!

miecz swietlny

Filmy - ostatnio widziane / ulubione / zapowiedzi

Ulubiona era Star Wars

Czego słuchają fani "Star Wars"?

Unikalna koszulka SW + Back to the future

Wystawa modeli z Gwiezdnych Wojen

Wyjazd na Celebration Europe II (25-28 lipca, Essen)

Gra figurkowa "X-Wing"

Battlefront III

Anakin Skywalker/Darth Vader

Kupię figurki od Sideshow

Sithizm - tworzymy?

Zasady zamieszczania prac w Galerii SWEx

SkierCon 2013

Legacy / Dziedzictwo

Skandalista George Lucas na TVP kultura

Obóz w konwencji Star wars?

Destiny of the Force

Co ostatnio oglądaliście w kinie?

Śmieszne linki

Star Wars Revisited

Foremki RD-D2 Szturmowiec Gwiazda Śmierci

Jakie książki Star Wars przeczytaliście?

[PBF] - Konflikt Galaktyczny

Enklawa Jedi na Dantooine [JK3 - RP]

Mały niedosyt

Star Wars - The Old Republic

Artyści Star Wars

Będzie VII epizod Star Wars!

GoSW - Projekt RP Jedi Academy3 + Serial na silniku gry!

Propozycje nowych quizów, konkursów i minigier

Gwiezdnowojenne konkursy

W co obecnie gracie?

Ewoks Adventures

Star Wars Holiday Special

Edge of the Empire - nowe RPG

Legacy of the Force/Dziedzictwo Mocy

Gadżety

Pomoc przy SWU

Star Wars Empire At War Forces of Corruption [PROBLEM]

Pomoc w konkursie

Dark Times / Mroczne czasy

Knight Errant

Star Wars 1313

Shadow Games - pierwsze wrażenia

Problem z KOTOR I

Noce Coruscant / Coruscant Nights

Książki w 2012 r

Knights of the Old Republic

Lost Tribe of the Sith

Knights of the Old Republic

LEGO Star Wars na rok 2012

Dawn of the Jedi

Nowości na SWEx

The Clone Wars IV

Rzeczy, które nawiązują do Star Wars

Ktoś chętny na sesję PBF RPG?

'Revan' short story

Nowości i ciekawostki książkowe

Co z Star Wars chcielibyście zobaczyć pod choinką?

Lego Star Wars: The Padawan Menace

Mroczne Widmo 3D - wrażenia

star wars edycja kolekcjonerska

Eurowizja

Mos Eisley Cantina - www

star wars gra the clone wars

The Clone Wars: Republic Heroes

gazetka

Serial aktorski zabije magię Star Wars?

Polski dubbing w Starej Trylogii

Agent of the Empire

Aurebesh co o tym myślicie

Battlefront II

Republic Commando

Figurki

Zmarł twórca walk do "Gwiezdnych Wojen"

Pytania i propozycje

Umówmy się na multiplayer

Zbroja klona

Wasze ulubione gry (inne niż SW)

Problem z KotOR II

Kłopoty z językami obcymi

Czy ktoś jeszcze gra?

Han i przemytnicy - przestępcy czy bohaterowie?

Jediizm - co o tym myślisz?

E-booki Star Wars

Star Wars 3D

Madrosci Mistrza Sellera

Fate of the Jedi

Sesja RPG - temat tylko dla graczy!

Nagrody w konkursach

Dowcipy ze Star Wars

Największe skarby waszych starwarsowych kolekcji

Muzyka inspirowana "Gwiezdnymi wojnami"

Ulubiona gra Star Wars

Google +

Pytania związane z umieszczaniem rzeczy na SWEx

Książki wszelakie (nie tylko Star Wars)

Namiary na sklepy ze stuffem Star Wars

Blok Gwiezdnych wojen na 22. MFKiG w Łodzi

Konkurs na najlepszy myśliwiec!

Star Wars Rebellion (Supremacy)

Death Troopers

Umieszczajcie gdzie tylko się da!

Czemu Nowa Trylogia nie dorównuje starej?

Kiedy nowi Beta-testerzy w SWU?

Humor Star Wars

Szmuglerzy

StarForce 2011

The Clone Wars - Sezon I

Fanowskie linki

Co ze starą redakcją SWex?

The Clone Wars - Sezon III

LEGO SW na rok 2011

Czy wyobrażacie sobie inną muzykę w "Gwiezdnych wojnach"?

Star Wars w wersji Family Guy'a

Star Wars Jedi Knight: Dark Forces 2 - Spolszczenie 1.0b

Ulubiony gwiezdnowojenny soundtrack

Czy admin mógłby stworzyć grupy jak np. Jedi i Sith?

Przywitaj się!

Najlepszy Gracz Miesiąca

Quiz "The Clone Wars" II

Konkurs na najlepszy komentarz do obrazka II

Quiz wycinkowy – gry wideo/komputerowe Star Wars

Nawiązania do Star Wars w filmach i serialach

Twórczość Fixera

Quiz filmowy - Nowa Trylogia

Quiz wycinkowy – Wojny klonów / The Clone Wars

Konkurs na najlepszy kawał SW lub SW-ową parafrazę kawału

Utapau- Spotkanie L

Konwenty i zloty

Zmiana nicku

Shoutbox

Postępy prac nad betą

Wielki Turniej (nagrody!)

Zmiana broni na arenie

Czego oczekujecie po Star Wars Universe?

Wstęp do fabuły, frakcje i sytuacja polityczna

Różne offtopikowe dyskusje o grze

Piękne dziewczyny z SW

Imiona waszych postaci

Sklep

Quiz filmowy - Klasyczna Trylogia

Komiksowy quiz wycinkowy - Dziedzictwo / Legacy

Konkurs na najlepszy awatar

Wydane doświadczenie a poziom postaci

Klasy postaci

Wygląd modelu postaci 2

Zmiany w grze - aktualizacje

Pasek doświadczenia

Chat

FREKWENCJA - zachęcamy do wizyt w grze każdego dnia o 18:00!

Fabuła

1800 rzadkich zdjęć z Klasycznej Trylogii

Star Wars - najlepsza filmowa seria w historii?

Opisy współczynników w panelu startowym

Atrybuty a ekwipunek

Chat

Arena

Broń biała vs dystansowa

Dwa miecze

Kredyty

Wygląd walczacych

Nakładające się tury, zwiecha

Ciągły problem z ustawieniem postaci

Syf na arenie

Animacje

Animacje strzałów

www.sw-extreme.com

Seriale - przyszłość należy do nich!

Nowy SWEx - zgłaszajcie błędy

Ujemne Punkty Akcji oraz brak reakcji

Niewyświtlają się areny (?)

Pytania i komentarze

Celność

Ilość broni

Punkty Akcji

Kilka postaci

Co to jest?

Awatar - mężczyzna z kobiecym awatarem i na odwrót

Ogólna dyskusja nt. beta testów

Tłumaczenie - przyciski

Twoja drużyna... i nic.

Nierówne walki i bratobójstwo

Liczenie heksów

Arena się nie ładuje

Umiejętności gatunkowe

Problem Twilekanki (już nie tylko)

Boty

Postać poza mapą

Walka bronią białą

Pendrive Lego Stormtrooper

[Chrome] Błąd przy wyświetlaniu aren

Statystyki przedmiotów

Zdobywanie doświadczenia

Elektrobicz

Chat dla testerów

Garść Urozmaiceń [ARENA]

Strzał w samego siebie

Rękawice i broń

Przeglądarki

Panele

Miecz świetlny

Pasek życia

Gapowicz

Kantyna

(Firefox) Klonowanie aren.

Mini-gry

Informacje o zakupie

Nieaktywne przyciski i Trening

Nie widać postaci

Poruszanie się, podświetlanie statystyk i postaci

(Firefox) Przesuwanie postaci

Usuwanie postaci

Wygląd i odgłosy broni

Niewidoczne listy rozwijane

Podwójne drzewka umiejętności

Dialog pomiędzy twórcami, a testerami.

Przycięte teksty w panelu startowym

Nie mogę stworzyć postaci

Przysłowia z Gwiezdnych Wojen

[Chrome] Arena nie chce się załadować

Lista graczy online

Logowanie i problemy techniczne

Baner SWEx

Gotowość do gry

Informacje i uwagi dla testerów

Chrome

Podpisy postaci na arenie

Wygląd modelu postaci

Niekompletne opisy sprzętu

Brak aktualnego odświeżania

Postać - z konkursu na najlepszą historię.

Powitanie!

Regulamin beta testów Star Wars Universe

Filmowy quiz wycinkowy

Quiz "The Clone Wars"

Konkurs na najlepszy komentarz do obrazka

Informacje o urodzinach

Scenki z udziałem miniaturek

Robot Chicken

Nieustający konkurs

System walki

Umiejętności

Ekwipunek

Poszukuje komiksu

LEGO Star Wars III - The Clone Wars

Fatal Alliance, Deceived, Red Harvest i inne TORowe książki

Reklamuj Star Wars Universe

Muzyka

Oscary 2011

Extreme Hologames

Czytnik rss i powiadomienia mailowe o nowych komentach

Gatunki zwane błędnie rasami ;)

Zadaj trzy pytania pomysłodawcy i szefowi developerów SWU

Dekorowanie wnętrz

Problemy z logowaniem / zmiana adresu Email

Konkurs na najlepszą reklamę!

Pomoc w Battlefront: Elite Squadron

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.

Powiązanie SWEx z SWU

Filmowa twórczość fanów

Opowiadania

Konkurs na najlepszą postać!

Schaby Jabby

Konkursy - Wasze pomysły

Jedi - The Dark Side

Komunikaty techniczne

Star Wars CCG

The Force Unleashed II

The Force Unleashed II - pomoc

Crossover SW z innymi...

Ile pieniędzy wydajemy na Star Wars?

Kampania promocyjna i kwestie związane z naszym portalem

Battlefront: Elite Squadron

Twórczość niezwiązana ze Star Wars

Co Was motywuje do tworzenia?

Antologia Fanów 2009

Obsadzamy "stare" SW dzisiejszymi aktorami Hollywood!

Kilka słów o Star Wars Universe: The Dawn of Heroes

Witamy na oficjalnym forum gry Star Wars Universe!

Komentarze

Powierzchnia i atmosfera Tionu

Gwiezdny Port [Singidun]

Dystrykt Mieszkaniowy [Singidun]

Nieobecności

Pływające Miasto

Dystrykt Portowy [Singidun]

Dystrykt Usługowy [Singidun]

Fundacja Mocy - sprawy ogólne

Ulice i zabudowania [Singidun]

Schaby Jabby

Radomski Fanklub Star Wars

Spotkania olsztyńskich fanów

Podział zadań

Favicon

Kantyna "Xim Despota" [Singidun]

Inne

Kantyna "Bezkresny Dzień" [Beskin]

Dystrykt Rzeczny [Singidun]

Postacie graczy

Komenda Tiońskich Sił Bezpieczeństwa [Singidun]

Orbity Tionu i Erdevonu

Gwiezdny port [Beskin]

Ulice i zabudowania [Beskin]

Gmach Floty Erdevonu [Beskin]

Kawiarnia Spade'a [Singidun]

Powrót "Imperialnej Wojny Domowej"!

Powrót do gry

Komentarze do zapowiedzi + informacje o nowościach na liście

Mistrzostwa Świata 2010 w RPA

The Old Republic - Threat of Peace

Cat Run

Dział Rozrywka - nowości

Falkon 2010 [11-14.11, Lublin]

Facebook

Movie Battles II

The Clone Wars - Sezon II

Pazaak online

Fabuła

Ogłoszenia

Imperialna Forteca [Singidun]

"Złote R2" czyli the best of Star Wars AD 2009

Warsztat Moonana [Singidun]

Nowości w Bibliotece Ossus

Pytania i odpowiedzi

The Force Unleashed

Motel-restauracja "Wytchnienie" [Beskin]

Złomowisko [Beskin]

Dystrykt Handlowy [Singidun]

I Konkurs na najciekawszą postać w IWD

Falkon 2009 [13-15.11, Lublin]

Invasion - Nowa Era Jedi w komiksie

Questy - pomysły, zleconka i takie inne

Szpital Metropolitarny [Singidun]

Kasyno "Desevro" [Beskin]

Siedziba Honorowego Rządu [Singidun]

Postacie martwe, nieaktywne i skasowane

Statystyki postaci

Most Pokoju [Singidun]

Tor wyścigowy "Dragberg"

Kronika "Imperialnej Wojny Domowej"

Wydarzenia z Polski i świata

Zakład Galentro Heavy Works

Gmach Neutralności [Singidun]

Imperialna Ambasada [Singidun]

Propozycje

Przypomnienia

Indiana Jones

Bazar [Beskin]

Biurowiec Galentro Heavy Works [Singidun]

Lokacje

Szpital Besh-2 [Beskin]

Dystrykt Centralny [Singidun]

Gametrade.pl

Komentarze do zapowiedzi + informacje o nowościach na liście

Arena gladiatorów [Beskin]

StarWars.pl

Zakład montażowy gwiezdnych jachtów

Polcon 2009

Początek gry: 1 września 2009

Dejarik 2.0 - dział z minigrami forumowymi

Wieżowiec Viraxo Industries [Singidun]

Kryjówka Frontu [Singidun]

Gmach Gildii Łowców Nagród [Beskin]

Bezkresna Dżungla

Pola uprawne hrastu

Warto ufać Expanded Universe?

Grafika

Gwiezdnowojenne gry PBF RPG

Rozkład jazdy i lista rzeczy do zrobienia

Michael Jackson

Obi a śmierć z ręki Vadera...

"Bug list", czyli na tropie usterek

Jak dołączyć do gry?

Zasady gry

Mechanika gry i Moc

Rasy i klasy postaci

Informacje o grze i świecie Imperialnej Wojny Domowej

Bronie, pancerze, droidy i inne przedmioty

Pojazdy naziemne i kosmiczne

Chronologia epoki gry

Lista postaci

Koszykówka/NBA

Mechanika

Star Wars Weekends 2009

Wydania DVD filmów Star Wars

Dziesięć lat "Mrocznego widma"...

The Clone Wars - Republic Heroes

Aktualne zapowiedzi komiksów dla Polski i USA

Dni Fantastyki 2009

Prawa autorskie do tekstów i grafiki + reklama

Jaskinia Graphomanthów

28 lutego Traffic Club

Regulamin forum